Моніторинг судових процесів ВАКС: в ІАЦ МТПЛ стартувала практика для студентів

ІАЦ МТПЛ використовує для практичної підготовки майбутніх юристів формат короткострокових досліджень.

Юридична Газета
Юридична Газета

04. 11. 2021

ІАЦ МТПЛ використовує для практичної підготовки майбутніх юристів формат короткострокових досліджень. За кілька місяців практиканти ІАЦ МТПЛ під наглядом фахівців центру навчаться та проведуть моніторинг судових засідань, опрацюють зібрану інформацію та нададуть аналіз отриманих даних. Результати такого короткострокового дослідження будуть у відкритому доступі, ними зможуть користуватися юристи та будь-які зацікавлені особи.

Студенти Київського університету імені Бориса Грінченка розпочали своє дослідження і вже на третій день проходження практики ми маємо перший моніторинговий звіт. Мета такої практики – провести моніторинг судових засідань київських судів загальної юрисдикції та Вищого антикорупційного суду України, а потім спільно з групою експертів МТПЛ порівняти та проаналізувати кількість виявлених у цих судових інстанціях порушень права на справедливий суд.

«Ми вже давно хотіли порівняти роботу «старих» та «нових» судів, обговорювали це з колегами під час березневої конференції МТПЛ, присвяченої зміцненню верховенства права в Україні, а також на нещодавній робочій зустрічі у межах нового проєкту щодо зміцнення верховенства права у Вірменії та Україні. Практиканти надають нам можливість розпочати це завдання, – зазначила керівник моніторингової групи ІАЦ МТПЛ та керівник практики від організації Анастасія Алєксєєва. – Студенти не лише чогось навчаться і випробують свої сили на реальних судових процесах, але й нададуть ІАЦ МТПЛ та нашим партнерам дані, з якими ми зможемо продовжити вивчати стан вітчизняної судової системи».

За словами пані Алєксєєвої, ІАЦ МТПЛ під час практики дозволяє студентам випробувати професійні навички, здобуті у ВНЗ, показує, як працювати за фахом, ставити перед собою цілі, вміти обирати та використовувати правильні інструменти й навички. «Ми пропонуємо студентам здобути практичний досвід, який буде для них корисним у подальшій роботі юриста. Водночас ми організовуємо процес таким чином, щоб результати студентської практики обов’язково були частиною тієї роботи, якою займається організація. Це наш спільний внесок у зміцнення права на справедливий суд в Україні», – зауважила Анастасія Алєксєєва.

Нагадаємо, що Інформаційно-аналітичний центр МТПЛ проводить моніторинги чутливих для правової системи країни судових процесів на постійній основі з 2017 р. Дані незалежного моніторингу є основою для щорічного звіту «Забезпечення права на справедливий суд в Україні» та використовуються як висновки експертів у судах, а також у процесі інтервенції в Європейському суді з прав людини.

Практика студентів буде реалізована у межах міжнародного проєкту ІАЦ МТПЛ, присвяченого зміцненню верховенства права у Вірменії та Україні

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
letter

Дякуємо. Ваша заявка надіслана!

Очікуйте інформацію найближчим часом

На головну