Позиція ЄСПЛ у судовій справі Skoberne v. Slovenia

ЄСПЛ виклав тристоронній критерій для оцінки того, чи було дотримано право викликати свідків захисту згідно зі статтею 6 § 3 (d) ЄКПЛ

15. 03. 2024

У справі Skoberne v. Slovenia ЄСПЛ виклав тристоронній критерій для оцінки того, чи було дотримано право викликати свідків захисту згідно зі статтею 6 § 3 (d) ЄКПЛ:

Стосовно першого елемента Суд постановив, що необхідно перевірити, чи свідчення свідків могли вплинути на результат судового розгляду, чи можна було розумно очікувати, що вони зміцнять позицію захисту. «Достатність» обґрунтування клопотань, поданих стороною захисту з проханням допитати свідків, залежить від оцінки обставин справи про яку йде мова, у тому числі застосовних положень національного законодавства, стадії та прогресу провадження, міркування та стратегії сторін та їх процесуальна поведінка. (п.101).

Стосовно другого елемента перевірки, Суд пояснив, що, як правило, доречність свідчень і достатність аргументів, наведених захистом щодо обставин справи, визначатимуть обсяг і рівень деталізації національними судами оцінки необхідності забезпечення присутності та допиту свідка. Відповідно, чим сильніші та вагоміші аргументи, висунуті захистом, тим ретельнішим має бути розгляд і тим переконливішими мають бути аргументи національних судів, якщо вони відмовляють захисту у клопотанні про допит свідка (п.102).

Що стосується оцінки загальної справедливості (третій елемент перевірки), Суд наголосив, що відповідність вимогам справедливого судового розгляду має розглядатися в кожній справі, беручи до уваги провадження в цілому, а не на основі розгляду одного конкретного аспекту чи одного конкретного інциденту. Хоча висновки з перших двох елементів перевірки, як правило, будуть значною мірою вказувати на те, чи був судовий розгляд справедливим, не можна виключати, що в деяких (виняткових) випадках міркування справедливості можуть бути підставою для протилежного висновку (п.103).

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
letter

Дякуємо. Ваша заявка надіслана!

Очікуйте інформацію найближчим часом

На головну